sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Joulutunnelmaa PietaristaSingerin kahvila ja Dom Knigi -kirjakauppa

Kazanin katedraali

Gostinyi Dvorin edustalla

Hotelli Kempinskin ala-aulassa


Borssikeittoa kansanomaisessa Jat -ravintolassa
DLT -tavaratalon jouluisia näyteikkunoita


Ennen joulua olin viikonlopun Pietarissa. Pietari on kaupunki, jossa on käytävä edes kerran elämässä jouluaikaan, saati sitten muulloinkin. Jouluna kaupunkia koristavat mahtavat jouluvalot. Kaupoissa myydään runsain määrin mitä hienompia joulukoristeita ja erilaisia jouluruokia. Voisi oikeastaan sanoa, että kaikki se, mikä Suomessa on erikoista ja harvinaista on Pietarissa tavallista ja siellä tyypillistä. Jotkut kielitutkijat sanovat, että venäläiset eivät tunne sanaa kohtuus suomalaisten ymmärtämällä tavalla. On joko liian paljon tai liian vähän.

Otimme torstai-iltana junan Pietariin. Allegrolla sinne pääsee helposti kolmessa ja puolessa tunnissa. Viikonloppu vietettiin pääosin jouluostoksia tehdessä. Oma suosikki ostospaikkani on Gostinyi Dvor, joka on monipuolinen ja suuri tavaratalo aivan pääkatu Nevskin varrella. Siellä on länsimaisten tuotteiden lisäksi paljon perinteisiä venäläisiä kauppoja sekä myyntikojuja. Venäjällä ostoksilla käyminen on suuri nautinto. Mielestäni sieltä löytyy esimerkiksi vaatteita paljon paremmin kuin Suomesta. Lisäksi myyjät ovat varsin palveluhenkisiä ja ihmiset yleensäkin mukavia.

Venäläiset pitävät tunnetusti suomalaisista. Asioidessamme monissa kaupoissa myyjät tuntuivat välillä hieman arastelevan kun luulivat meitä englantia puhuviksi turisteiksi, sillä monen venäläisen englannin kielen taito saattaa olla huono. Myyjien hämmästyttäminen oli kuitenkin hauskaa, kun suomen kielen vaihtoi sujuvasti venäjäksi. Se ilahdutti monia ja myyjät tulivat selvästi ystävällisimmiksi ja rennoiksi. Monet kysyivätkin, mistä olemme kotoisin ja mitä kieltä puhumme. Kuultuaan olevamme Suomesta moni oli entistäkin ystävällisempi. Suomalaisten hyvä maine Pietarissa lienee osittain näyttelijä Ville Haapasalon ansiota, jolla on Venäjällä suuri suosio.

Moni ei ole oivaltanut, minkälainen miljoonakaupunki on aivan Suomen vieressä! Ennakkoluulot ja pelot Venäjän poliittisesta tilanteesta ovat ymmärrettäviä, mutta täysin turhia. Sinne on turvallista matkustaa. Ei politiikka näy kaduilla ja tavallisten ihmisten elämässä ratkaisevasti, eivätkä he juuri voi siihen vaikuttaa. Pietariin kannattaa lähteä ostoksille vaikka siksikin, että ruplan kurssi on nyt huonoin koskaan. Käydessäni Pietarissa viimeksi syksyllä vuosi sitten sen kurssi oli 45 kun taas nyt käydessäni se oli 65 ja tällä hetkellä se on peräti 80.

Viikonlopun aikana kävimme myös muun muassa Kazanin katedraalissa ja Dom Knigi -kirjakaupassa useamman kerran. Pääsimme myös näkemään mahtavan taidemuseon Eremitaasin ulkopuolella järjestettyä museon 250-vuotisjuhlan valoshowta. Söimme ravintoloissa ja kävimme jo ennestään tutussa Jat (Ять) -ravintolassa, joka on perinteisiä venäläisiä ruokalajeja tarjoava lämminhenkinen ja kansanomainen ruokapaikka Moika -joen varrella. Kiertelimme kaupungilla ja kun jouluisen tunnelman lisäksi alkoi pyryttää lunta, tuntui täydelliseltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti