maanantai 21. heinäkuuta 2014

Taidekurssilla Pietarissa


Näkymä Pietarin Neva -joelle
 
Pietarin taideakatemia
 
Maalaamista puistossa


Taideakatemian takapihalla
Kesän alussa vietin varsin taiteellisen viikon Pietarissa. Olin Repin instituutin järjestämällä taidekurssilla, joka järjestettiin Pietarin taideakatemiassa. Kurssilla perehdyttiin klassisen taiteen syövereihin. Tarkoituksena oli oppia tekemään teknisesti korkeatasoinen maalaus ja oppia oikeaan ajattelutapaan, joka piilee hienosti tehdyn taulun takana. Opetus oli tulkattu suomeksi, mutta pärjäsin ilman sitä venäjän kielen taidollani. Maalasimme puistoissa ja nautimme Pietarin taiderikkauksista käymällä mm. Eremitaasin taidemuseossa ja Pietarhovissa. Viikolla kävin myös Pietarin nykytaidemuseossa.

Kurssin oli erittäin antoisa ja tunnen saaneeni siitä rutkasti inspiraatiota taiteeseeni. Siellä vietetty aika muodosti myös oivalluksia. Kurssin päätarkoitus oli oppia miten maalata oikein ja realistisesti klassiseen tyyliin. Oivalsinkin silloin aivan toisin päin, että en halua tehdä täysin realistista maalausta. Mielestäni se on sama kuin ottaisi valokuvan tai ostaisi postikortin. Maalauksessa tulisi olla jotain muuta kuin mitä edessämme näemme. Siihen on sisällytettävä tunne ja paljon sellaista, mikä ei maalattavassa kohteessa näy.

Taidekurssin ohjelman lisäksi kurssiin antoi innostusta paikka. Mikä olisikaan parempi paikka taiteelle kuin Pietari! Siellä suhtautuminen taiteeseen on niin avokätistä ja miellyttävää, että tuntuu kuin jokainen vastaantulija rakastaisi taulujasi ja kannustaisi maalaamaan. Suosittua maalausharrastusta todistavat myös Pietarin lukuisat taidekaupat, joissa valikoimat ovat mitä laajimmat. Ihmisten avoimuus näkyi kun maalasimme puistoissa ja monet ihmiset tulivat katsomaan maalauksiamme ja juttelemaan. Ostotarjouksiakin tuli jopa keskeneräisille töille. Kaiken lisäksi oli ihanaa maalata juuri tässä kaupungissa, sillä se tuntui niin kotoisalta asuttuani siellä aiemmin neljä vuotta ja aloitettuani öljyvärimaalaamisen siellä 6-vuotiaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti