torstai 24. huhtikuuta 2014

3. Tag in Deutschland


Rajanylityspaikka Checkpoint Charlie

Historialliset rajakyltit
 
 

Berliinin muurin entinen paikka oli merkitty mukulakivin ja laatoin 

Berliinin kirjavassa historiassa kaupunki oli jaettu toisen maailmansodan jälkeen neljään eri miehitysvyöhykkeeseen, jolloin maa jakautui lännen Länsi-Saksaan ja Neuvostoliiton valtapiiriin kuuluvaan Itä-Saksaan. Ihmiset eivät olleet tyytyväisiä. Kun yhä useammat ihmiset alkoivat siirtyä idästä länteen, vuonna 1961 Neuvostoliitto rakensi Berliinin muurin eristääkseen Itä-Berliinin Länsi-Berliinistä ja estääkseen ihmisten pakenemisen. Vihdoin vuonna 1989 koettiin historiallisesti merkittävä hetki kun muuri murtui Neuvostoliiton poistaessa matkustusrajoitukset. Nyt Berliinin muuria on alkuperäisellä paikallaan jäljellä vain pieni kaistale ja muut palat on sijoitettu eri museoihin ympäri maailmaa.
 
Kun Saksa oli jakautunut ja Berliinin muuri esti liikkumisen Itä- ja Länsi-Saksan välillä, muurin pystyi läpäisemään vain tarkasti vartioiduilla rajanylityspaikoilla. Yksi niistä on Friedrichstraßen varrella sijaitseva Checkpoint Charlie, jossa kävin matkani aikana. Sen läpi kulkivat pääsääntöisesti diplomaatit.

Kävimme myös aivan lähettyvillä olevassa Berliinin jaosta kertovassa museossa. Siellä oli todella kiinnostavasti kerrottu erilaisista salaisista rajanylityksistä. Kun Berliini oli jaettu, itäberliiniläiset yrittivät salamatkustaa länteen. Pakoa yritettiin muun muassa piiloutumalla autojen runkoihin tai matkatavaroihin. Muuria yritettiin sekä ylittää, että alittaa. Jotkut yrittivät paeta ryömimällä viemäriverkoston kautta, toiset taas rakensivat omatekoisia lentokoneita. Jotkut yritykset onnistuivat, mutta monet paljastuivat. Esimerkiksi eräs henkilö onnistui matkustamaan hiekkakuorman sisässä ja yksi nainen onnistui piiloutumaan muusikkomiehensä kaiuttimen sisään. Rajalla viranomaiset olivat vain kehuneet hienoja musiikkivälineitä.


Juutalaisvainojen Holocaust -muistomerkki
 
 
 
 
Kävimme Euroopan juutalaisvainojen Holocaust -muistomerkillä. Se oli yksinkertaisuudessaan vaikuttava. Erikokoisten kivipaasien välissä kulkeminen oli tunteita herättävää. Mitä syvemmälle muistomerkin keskustaan käveli, sitä korkeammiksi kivipaasit muuttuivat. Muistomerkin eräänä tarkoituksena onkin tuoda esille keskitysleireillä vallinnutta tunnelmaa. Se välittyi teoksesta. Teos sisältää 2700 kivipaasia ja taivaalta katsottuna muodostaa Daavidin tähden.
 
Gendarmenmarktin aukio
 
Berliinin konserttitalo
 
Saksalaista runoilijaa Friedrich Schilleria esittävä veistosBerliinin valtiopäivätalo
 
Kierrellessämme Mitten kaupunginosassa päädyimme Gendarmenmarktin aukiolle, jossa näimme muun muassa Berliinin hienon konserttitalon. Aukion laidalla komeili myös kaksi toisiaan vastapäätä olevaa kirkkoa, saksalainen Deutscher Dom ja ranskalainen Französischer  DomKävimme myös Berliinin valtiopäivätalolla, jossa yhdistyivät uusi ja vanha arkkitehtuuri. Matka oli mukava ja ah, niin ihanan historiallinen! :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti